De schelvis in dit recept is met hengel en lijn gevangen, wat zorgt voor minimale bijvangst. Mede hierdoor verdient deze vis het MSC-keurmerk.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Venkel
65 gram
Rode cherrytomaten
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Orzo
(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)
25 gram
Spekreepjes
1 stuk(s)
Schelvisfilet
(Bevat Vis)
175 ml
Zoutarme groentebouillon
1 tl
Witte balsamicoazijn
2.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng een laagje water in een pan met deksel aan de kook voor de venkel. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern (zie Tip). Snijd de venkel in dunne plakjes. Kook de venkel 5 minuten in de pan met deksel, giet af en laat zonder deksel uitstomen. Halveer ondertussen de rode cherrytomaten. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Zit er loof aan je venkel? Houd dit dan apart en gebruik het op het eind als garnering.
Dep de vis droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de tomaten en venkel over een ovenschaal en leg de vis erbovenop. Besprenkel met 2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak de vis 15 - 20 minuten in de oven.
Verhit een wok of hapjespan met deksel zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 4 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit vervolgens 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan op laag vuur en fruit de ui en knoflook 2 minuten.
Voeg de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelmatig vuur. Blus de orzo af met 1 tl witte balsamicoazijn per persoon en voeg de bouillon toe. Kook de orzo, afgedekt, in 10 - 12 minuten droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te snel droogkookt.
Haal de groenten uit de ovenschaal en meng samen met de helft van de spekreepjes door de orzo. Voeg 1 el bakvocht uit de ovenschaal per persoon toe. Meng goed door elkaar. Voeg eventueel extra overgebleven bakvocht toe naar smaak.
Verdeel de orzo over de borden en serveer de vis erop. Garneer met de overige spekjes.
Weetje: Wist je dat 200 gram venkel bijna 1/4 van de ADH kalium bevat? Kalium speelt een belangrijke rol in het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en bij het doorgeven van prikkels naar ons zenuwstelsel.