De kabeljauw in dit recept is met hengel en lijn gevangen, wat zorgt voor minimale bijvangst. Mede hierdoor verdient deze vis het MSC-keurmerk.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
(Bevat Vis)
40 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
50 gram
Mie noedels
(Bevat Tarwe)
¼ bosje(s)
Bosui
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Paprika
½ stuk(s)
Mango
½ stuk(s)
Limoen
5 gram
Munt, koriander en Thais basilicum
½ zakje(s)
Zoet-pittige chilisaus
10 ml
Vissaus
(Bevat Vis)
1 el
Wittewijnazijn
½ tl
Suiker
2 el
Bloem
1.5 el
Zonnebloemolie
1 tl
[Zoutarme] sojasaus
1 el
[Plantaardige] mayonaise
½ el
Olijfolie
½ el
Water voor saus
naar smaak
Sambal
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan voor de noedels. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snijd de paprika in repen. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de paprika en het witte gedeelte van de bosui 8 - 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd de komkommer in halve maantjes. Meng in een saladekom de komkommer met de wittewijnazijn en de suiker. Zet opzij. Snijd de verse kruiden fijn. Snijd de garnalen in grove stukken. Snijd de kabeljauw in grote stukken. Voeg de kabeljauw toe aan een mengkom. Mix kort met een staafmixer tot een grove puree (zie Tip).
Tip: Zorg ervoor dat je niet te lang mixt. De puree moet niet glad zijn.
Voeg de garnalen, de helft van de verse kruiden, de helft van de vissaus (let op: zout! Gebruik naar smaak) en per persoon: 1 el panko en 1 el bloem toe. Meng goed en breng ruim op smaak met peper en zout. Vorm 3 balletjes per persoon van het mengsel. Druk de balletjes voorzichtig aan om de viskoekjes te vormen.
Verdeel de overige panko en bloem over twee diepe borden. Wentel elk viskoekje eerst door de bloem en vervolgens door de panko. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in dezelfde koekenpan op hoog vuur. Bak, zodra de olie goed heet is, de viskoekjes 2 minuten per kant, of tot goudbruin en gaar. Haal uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
Kook de noedels in 4 - 5 minuten beetgaar. Giet daarna af en spoel kort onder koud water. Schil ondertussen de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng in de saladekom de noedels met de mango, zoet-pittige chilisaus, gebakken groenten, sojasaus en de overige vissaus. Breng op smaak met peper en zout.
Meng in een kleine kom de mayonaise met de sambal en het water. Snijd de limoen in 4 partjes. Verdeel de noedels over de borden en leg de viskoekjes erop. Garneer met de overige verse kruiden en het groene gedeelte van de bosui. Besprenkel met de sambalsaus en serveer met de limoenpartjes.