Tartiflette komt uit de Savoie. Wist je dat tartifle, in het dialect van deze Franse Alpenregio, aardappel betekent?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
25 gram
Spekreepjes
40 gram
Franse camembert
50 gram
Franse roombrie
1 snufje
Nootmuskaat
25 gram
Biologische crème fraîche
1.5 stuk(s)
Rode puntpaprika
30 gram
Veldsla
½ stuk(s)
Tomaat
1 el
[Plantaardige] roomboter
1.5 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Mosterd
1 el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en halveer in de lengte. Snijd 2/3 van de sjalot in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Kook de aardappelen, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen, zoals vitamine B6 en B11 voor je energieniveau en vitamine C voor een sterke weerstand.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 4 - 6 minuten krokant. Verlaag het vuur, voeg de gesneden sjalot toe en bak 4 - 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon. Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes van 1/2 cm dik.
Tip: Zijn de aardappelen te heet? Gebruik dan een vork om ze tijdens het snijden op hun plaats te houden.
Snijd de camembert en de brie in plakjes. Rasp één mespuntje nootmuskaat per persoon. Voeg de crème fraîche toe aan de hapjespan met spekblokjes, meng goed en roer de aardappelschijfjes er vervolgens voorzichtig door. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
Voeg het aardappel-spekmengsel toe aan een ovenschaal en dek af met de plakjes brie en camembert. Bak 15 - 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de rode puntpaprika in dunne reepjes. Snijd de tomaat in blokjes.
Snipper de overige sjalot zeer fijn. Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl mosterd, 1 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de paprikareepjes en tomaat in een saladekom met de veldsla.
Verdeel de tartiflette over de borden. Serveer met de salade en voeg de vinaigrette naar smaak toe.