Tiroler Gröstl komt uit Oostenrijk; dit hartige gerecht was van oudsher een manier om restjes te gebruiken, maar is nu een geliefd comfort food uit de regio Tirol!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Wortel
65 gram
Champignons
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Varkensboerenworst
(Kan bevatten Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Eieren)
25 gram
Spekreepjes
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in schijfjes van 1 cm dik. Snijd de wortel in plakjes van 1/2 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de wortel en aardappelen 20 - 25 minuten. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de champignons in plakken. Snijd de rode puntpaprika in reepjes. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het vel van de boerenworst open en knijp het vlees uit het vel.
Weetje: Wist je dat puntpaprika naast vitamine C ook rijk is aan vitamine E? Vitamine E is een antioxidant dat ook in zonnebloemolie, volkoren producten, noten, zaden en groene groenten zit.
Verwarm een hapjespan zonder olie op hoog vuur en bak de spekreepjes 3 - 4 minuten (zie Tip). Verlaag het vuur en voeg de helft van de roomboter toe, samen met de knoflook, ui en het worstvlees. Verdeel het worstvlees in grove stukken en bak in 3 - 4 minuten rondom bruin.
Gezondheidstip: Let jij op je calorie-inname? Laat de spekjes en de geraspte kaas dan weg en gebruik ze een andere keer.
Voeg de puntpaprika en champignons toe en bak 6 - 8 minuten mee. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de aardappelen en wortel toe aan de hapjespan met groenten en vlees. Roerbak 2 minuten op hoog vuur. Schep regelmatig om. Verlaag het vuur, bestrooi het geheel met de geraspte belegen kaas en laat smelten. Verhit ondertussen de rest van de roomboter in de koekenpan van de aardappelen en wortel en bak 1 spiegelei per persoon.
Verdeel de gröstl over de borden en leg het gebakken ei erbovenop.