Varkensfilet met een frisse citroendressing
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensfilet met een frisse citroendressing

Varkensfilet met een frisse citroendressing

met krieltjes uit de oven en sperziebonen

Deze varkensfilet draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor een lokaal, verantwoord en vooral lekker stukje vlees.

Labels:
Toegankelijk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

5 gram

Verse tijm

250 gram

Krieltjes

200 gram

Sperziebonen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Citroen

1 stuk(s)

Varkensfilet

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

1 el

Extra vierge olijfolie

½ el

[Plantaardige] roomboter

½ tl

Mosterd

½ el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)697 kcal
Energie (kJ)2916 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers10 g
Vezels13.9 g
Eiwitten36 g
Zout0 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Rasp
Pan met deksel
Vergiet
Kleine kom
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Krieltjes bakken
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg ze in een ovenschaal en meng met 1/2 el olijfolie per persoon en de tijm. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 – 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.

Tip: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6 - onder andere belangrijk voor de stofwisseling.

Voorbereiden
2

Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng in een pan met deksel water met een snuf zout aan de kook. Snijd de rode ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit. Kook de sperziebonen in 4 – 6 minuten beetgaar. Giet ze af in een vergiet en spoel met koud water. De sperziebonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.

Tip: Deze citroen is biologisch. Hij ziet er misschien niet perfect uit, maar hij smaakt heerlijk en je kunt de schil (na het wassen) zonder zorgen gebruiken.

Dressing maken
3

Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.

Varkensfilet bakken
4

Bestrooi de varkensfilet met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkensfilet 2 – 3 minuten per kant, of tot hij gaar is. Haal de varkensfilet uit de koekenpan en bewaar ingepakt in aluminiumfolie.

Bakken
5

Bak in dezelfde koekenpan van het vlees de rode ui en sperziebonen 4 - 6 minuten, of totdat de boontjes een beetje knapperig zijn. Haal de koekenpan van het vuur en meng er 1 el citroendressing per persoon doorheen.

Tip: Voeg indien nodig 1/4 el boter per persoon toe wanneer er niet genoeg boter over is in de pan.

Serveren
6

Snijd de varkensfilet in reepjes en meng de eventueel vrijgekomen sappen van het vlees met de citroendressing. Verdeel de varkensfilet, krieltjes en sperziebonen over de borden. Garneer de varkensfilet met de overige citroendressing.

Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met het overige citroenrasp naar smaak.