Varkenshaas met zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas met zelfgemaakte jus

Varkenshaas met zelfgemaakte jus

met peultjes en wortelpuree

Wist je dat aardappelen meer vitaminen behouden als je ze met schil en al kookt?

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

200 gram

Aardappelen

¾ stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

100 gram

Peultjes

Zelf toevoegen

125 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ tl

Mosterd

2 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2503 kJ
Energie (kcal)598 kcal
Vetten27.1 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten56.3 g
waarvan suikers14.8 g
Vezels14.1 g
Eiwitten31.3 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Garde
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm.

 

Koken
2

Kook de wortels, afgedekt, 20 minuten in de pan met deksel. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de wortels en aardappelen ruim onder water staan. Giet af zodra beide gaar zijn, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Varkenshaas bakken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en sjalot 1 - 2 minuten. Voeg de varkenshaas toe en bak 2 - 3 minuten per kant. Haal de helft van de knoflook en sjalot uit de pan en houd apart. Dek de pan af en bak nog 5 - 6 minuten op middelmatig vuur. Breng op smaak met peper en zout. Haal de varkenshaas daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie.

Vleesjus maken
4

Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met 1/2 tl mosterd per persoon en peper. Laat in 4 - 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude roomboter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Peultjes koken
5

Breng in een steelpan ruim water aan de kook voor de peultjes en kook de peultjes in 4 - 6 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water. Voeg de overige sjalot en knoflook toe aan de pan met wortels en aardappelen. Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

 

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkenshaas ernaast. Schep de peultjes erop en serveer met de vleesjus.