Niet het ras van de aardappel bepaalt of het een krieltje is, maar het moment van oogsten. Door jong te oogsten behouden ze hun zachte smaak en structuur.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Krieltjes
100 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Citroen
2 plak(ken)
Ontbijtspek
5 gram
Verse bieslook, dille en bladpeterselie
50 gram
Snijbonen
1 stuk(s)
Varkensoester
(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)
1 el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Mosterd
¼ el
Olijfolie
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
[Plantaardige] roomboter
1.5 el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijmtakjes. Was de krieltjes en halveer ze. Meng op een bakplaat met bakpapier met de tijm en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bak de krieltjes 25 - 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Verwijder de steelaanzet van de snijbonen en snijd in schuine reepjes van 2 cm. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen en snijbonen, afgedekt, 6 - 8 minuten. De sperziebonen en snijbonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water.
Meng in een tweede kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 el citroensap, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de bieslook, dille en bladpeterselie fijn. Meng in een kom de verse kruiden met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de varkensoester met peper en zout. Wikkel de varkensoester in het onbijtspek. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkensoester 3 - 4 minuten per kant, of tot het vlees gaar is. Haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Bewaar de pan met bakvet voor de sperziebonen.
Verhit dezelfde koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de ui, sperziebonen en snijbonen 4 - 6 minuten, of tot de boontjes beetgaar zijn en de ui zacht is (zie Tip). Haal de koekenpan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en boontjes.
Tip: Voeg, als er niet genoeg roomboter over is in de pan, 1/4 el roomboter per persoon toe.
Verdeel de varkensoester, krieltjes en boontjes over de borden. Schenk de overige citroendressing over de varkensoester (zie Tip). Serveer de kruidenmayonaise bij de krieltjes.
Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met het overige citroenrasp naar smaak.