De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals. Zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Krieltjes
200 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Varkensoester
1 el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Mosterd
¼ el
Olijfolie
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¾ el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg op een bakplaat met bakpapier en meng met de tijm en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak de krieltjes 25 – 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng water met een snuf zout aan de kook in een hapjespan met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen, afgedekt, 6 – 8 minuten. De sperziebonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel met koud water.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en zet apart (zie Tip).
Tip: Deze dressing bevat al smaakmakers, proef goed voordat je zout toevoegt.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkensoester in 5 - 7 minuten rondom bruin. Keer regelmatig om.
Verhit ondertussen 1/4 el roomboter per persoon in de hapjespan uit stap 2 en bak de ui en sperziebonen 4 - 6 minuten, of tot de boontjes beetgaar zijn en de ui zacht is. Haal de hapjespan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en boontjes.
Snijd de varkensoester in reepjes en meng de eventueel vrijgekomen sappen van het vlees met de citroendressing. Verdeel de varkensoester, krieltjes en sperziebonen over de borden. Garneer de varkensoester met de overige citroendressing (zie Tip).
Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met de overige citroenrasp naar smaak.