Varkensoester met zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensoester met zelfgemaakte jus

Varkensoester met zelfgemaakte jus

met peultjes en wortelpuree

De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals, zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd!

Labels:
Extra groente
Caloriebewust
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

200 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Varkensoester

(Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

75 gram

Peultjes

150 gram

Wortelschijfjes

(Kan bevatten Selderij)

75 gram

Gesneden rode ui

Zelf toevoegen

125 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ tl

Mosterd

2 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2565 kJ
Energie (kcal)613 kcal
Vetten28.2 g
waarvan verzadigd17.5 g
Koolhydraten56 g
waarvan suikers4.1 g
Vezels12.8 g
Eiwitten71.9 g
Zout1.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Garde
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de varkensoester uit de koelkast (zie Tip).
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel.
  • Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Kook de wortelschijfjes en aardappels 15 minuten in de pan met deksel. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Het best kun je de varkensoester al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

 

Varkensoester bakken
2
  • Wrijf de varkensoester in met peper en zout. Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur.
  • Fruit de ui en knoflook 1 – 2 minuten. Voeg de varkensoester toe aan de koekenpan en bak in 3 – 4 minuten rondom bruin.
  • Haal de helft van de ui en knoflook uit de koekenpan en bewaar apart.
  • Haal de varkensoester uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 6 - 8 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en snijd in plakken.

 

Jus maken
3
  • Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven ui en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon.
  • Breng de jus op smaak met 1/2 tl mosterd per persoon en peper.
  • Laat in 4 – 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude roomboter per persoon toe. Roer goed door met een garde.
  • Breng ondertussen in een steelpan ruim water aan de kook voor de peultjes en kook de peultjes in 4 – 6 minuten gaar. Giet af en spoel af onder koud water. 

 

Serveren
4
  • Voeg de overige ui en knoflook toe aan de pan met wortels en aardappelen.
  • Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkensoester ernaast.
  • Schep de peultjes erop en serveer met de vleesjus.

Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.