De Fransen gebruiken het woord 'gratin' niet alleen voor een krokant korstje uit de oven, maar ook om de Parijse elite te omschrijven.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse bieslook
(Kan bevatten Selderij)
15 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
20 ml
Water
125 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in stukken van 2 cm. Snijd de wortel in dunne plakjes. Kook de aardappelen en wortel, afgedekt, 10 - 13 minuten. Giet af en laat uitstomen.
Snijd de courgette in blokjes. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de courgette 3 - 4 minuten en voeg daarna de aangegeven hoeveelheid water toe. Laat de courgette, afgedekt, 6 - 8 minuten stoven. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout. Bereid ondertussen de bouillon en snijd de bieslook fijn.
Verhit de helft van de roomboter in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 - 3 minuten. Verlaag het vuur, giet dan de room erbij en roer met een garde tot de room is opgenomen. Verhoog het vuur en herhaal deze stap met de bouillon. Laat de roux 3 - 4 minuten zachtjes pruttelen tot de bouillon is opgenomen en roer dan 2/3 van de bieslook erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met de overige olijfolie. Verdeel de aardappelen, wortel en courgette over de ovenschaal. Giet de roux eroverheen en bestrooi met de kaas. Bak 15 - 25 minuten in de oven, of tot goudbruin.
Weetje: Courgette behoort, net als komkommer, pompoen en tomaat, tot de vruchtgroenten. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?
Snijd de ui in halve ringen. Verhit, wanneer de gratin nog 10 minuten in de oven moet, de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de pan goed heet is, de steak en de ui toe en bak de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne plakken. Serveer de gratin op borden met de steak en ui ernaast. Garneer met de overige bieslook.