Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney

Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney

met krieltjes, geroosterde sperziebonen en grana padano

Een meubelwinkel populariseerde de Zweedse balletjes bij ons. Wist je dat ze daar köttbullar heten? Vandaag zet jij een vegetarische variant op tafel.

Labels:
Familie
Veggie
Allergenen :
Haver
Soja
Tarwe
Gerst
Melk (inclusief lactose)
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Krieltjes

½ stuk(s)

Ui

5 stuk(s)

Vegetarische gehaktballetjes van de Vegetarische Slager

(Bevat Haver, Soja, Tarwe, Gerst Kan bevatten Mosterd, Selderij)

100 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

150 gram

Sperziebonen

20 gram

Grana Padanovlokken DOP

(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))

40 gram

Cranberrychutney

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Bloem

½ el

Olijfolie

1 tl

Mosterd

50 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3664 kJ
Energie (kcal)876 kcal
Vetten51 g
waarvan verzadigd25.3 g
Koolhydraten67.7 g
waarvan suikers23.3 g
Vezels20.1 g
Eiwitten32.3 g
Zout3.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan
Garde

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Snipper de ui.

Krieltjes koken
2

Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar (zie Tip). Giet daarna af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle krieltjes, maar gebruik 2/3. De overige krieltjes kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.

Sperziebonen bakken
3

Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en meng de bonen in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de sperziebonen over een bakplaat met bakpapier en bak 10 - 15 minuten in de oven. Verkruimel ondertussen de kaas. Strooi in de laatste 2 minuten de kaas over de sperziebonen en bak mee. 

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.

Vegetarische balletjes bakken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegetarische balletjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit opnieuw 1/2 el roomboter per persoon en voeg de ui toe aan de koekenpan. Fruit 1 - 2 minuten. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe en meng met een garde tot een gladde saus. 

Saus maken
5

Voeg vervolgens de kookroom, sojasaus en 1 tl mosterd per persoon toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken (zie Tip). Voeg de vegetarische balletjes weer toe en verhit nog 2 - 3 minuten.

Tip: Vind je de saus te dun? Voeg dan wat extra bloem toe. Is de saus juist te dik? Voeg dan wat van het kookvocht van de krieltjes toe. 

Serveren
6

Verdeel de krieltjes en sperziebonen over de borden. Schep de balletjes en de saus ernaast. Serveer met de cranberrychutney.