De naam van deze flinterdunne pizza klinkt Duits, maar oorspronkelijk komt het recept uit de Elzas, een streek die (inmiddels weer) bij Frankrijk hoort. Tegenwoordig vind je het terug in verschillende keukens over de hele wereld. Je kunt er eindeloos mee variëren – van zoet tot hartig. Laat je ons weten wat je ervan vindt?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
200 gram
Passata
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Courgette
1 stuk(s)
Flammkuchen
(Bevat Tarwe)
½ bol(len)
Buffelmozzarella
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Tomaat
30 gram
Rucola en veldsla
40 gram
Warmgerookte zalmsnippers
5 gram
Vers basilicum
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¼ el
Extra vierge olijfolie
1 el
Witte balsamicoazijn
¾ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een steelpan en fruit de knoflook 1 – 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de passata, de Italiaanse kruiden, de honing en de helft van de witte balsamicoazijn toe en kook 1 minuut. Breng de saus op smaak met peper en zout (zie TIP). Snijd 1/3 van de courgette in dunne plakken.
Tip: Proef de saus en maak hem eventueel iets zoeter of frisser door meer honing of azijn toe te voegen.
Leg de flammkuchen op een bakplaat met bakpapier en bak 5 minuten in de oven.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de courgetteplakken 5 minuten. Snijd of scheur de buffelmozzarella in kleine stukjes.
Verdeel de saus over de flammkuchen, maar laat minimaal 2 cm van de rand vrij. Beleg met de courgetteplakken en de buffelmozzarella. Breng op smaak met peper en zout. Bak nog 8 – 10 minuten in de oven, of tot de buffelmozzarella begint te kleuren.
Schaaf ondertussen met een dunschiller linten van de rest van courgette. Snijd de tomaat in kleine stukken. Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met de overige witte balsamicoazijn tot een dressing. Meng de courgettelinten, tomaat, rucola en veldsla met de dressing. Breng op smaak met peper en zout. Haal de blaadjes van de takjes basilicum, maar laat ze heel. Snijd de takjes fijn en meng door de salade.
Leg op ieder bord een flammkuchen en verdeel de zalmsnippers erover. Garneer met de basilicumblaadjes. Serveer de salade ernaast.
Tip: Wist je dat groenteconserven als tomatenpassata ongeveer net zoveel voedingstoffen bevatten als verse groenten? Daarmee bevat dit gerecht ruim 350 g groente per persoon.