De zoete appel en romige Franse brie zorgen ervoor dat het bittertje van het witlof niet overheerst. Hierdoor valt hij bij oud én jong in de smaak!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1.5 stuk(s)
Witlof
½ stuk(s)
Appel
50 gram
Franse roombrie
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Veldsla
50 gram
Spekreepjes
10 gram
Walnootstukjes
(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ el
Extra vierge olijfolie
1 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Wittewijnazijn
1 tl
Suiker
1.5 tl
Mosterd
1
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, maar bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de onderkant van de witlofstronken en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Verhit de helft van de roomboter en de suiker in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak het witlof, afgedekt, 3 - 5 minuten met de snijkant naar beneden, of tot het bruin kleurt. Leg daarna het witlof met de gebakken kant naar boven in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 4 minuten knapperig. Stamp ondertussen de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk of kookvocht en per persoon: 1/2 el roomboter en 1/2 tl mosterd toe en stamp goed door. Breng flink op smaak met peper en zout. Meng de gebakken spekjes en het bakvet met de puree.
Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op het witlof in de ovenschaal met bakpapier en beleg met de brieplakken. Strooi de walnootstukjes eroverheen. Bak het witlof nog 8 - 10 minuten in de oven.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de dressing.
Verdeel de puree over de borden en leg het witlof erbovenop. Serveer de salade erbij.