Dit gerecht bewijst dat zee en land prima samengaan: mosselen en spekjes vormen een uitstekende combinatie. De mosselen van onze leverancier Neeltje Jans zijn echte Zeeuwse mosselen met het keurmerk Zeker Zeeuws. Kijk op onze blog voor het verslag van ons bezoek aan Zeeland!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Krieltjes
100 gram
Prei
100 gram
Venkel
1 stuk(s)
Knoflookteen
25 gram
Magere spekblokjes
½ tl
Gedroogde tijm
750 gram
Mosselen
(Bevat Weekdieren)
2 el
Olijfolie
150 ml
Groentebouillon
½ el
Wittewijnazijn
½ el
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grotere krieltjes in kwarten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten de deksel van de pan en bestrooi met peper en zout.
Halveer ondertussen de prei in de lengte en snijd vervolgens in dunne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn. Pers of snijd de knoflook fijn en bereid de bouillon. Spoel de mosselen goed af onder de koude kraan en gooi eventuele kapotte mosselen weg.
Verhit een grote soep- of mosselpan met deksel, zonder olie, op middellaag vuur en bak de spekblokjes in 3 – 4 minuten knapperig. Haal de spekblokjes uit de pan en bewaar apart.
Verhit de overige olijfolie in dezelfde grote soep- of mosselpan en bak de prei en venkel 5 – 7 minuten op middellaag vuur, of totdat ze zacht zijn. Voeg de tijm en knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de mosselen toe aan de soep- of mosselpan en schep goed om. Doe er de wittewijnazijn en de bouillon bij en stoom de mosselen, afgedekt, 7 – 10 minuten op hoog vuur, of totdat ze open gaan. Schep de mosselen halverwege om. Roer de mosterd en roomboter door de mosselen en breng op smaak met peper en zout. Gooi de mosselen die niet open gaan weg.
Verdeel de mosselen met hun kookvocht en de groenten over diepe borden of kommen. Bestrooi met de knapperige spekjes, garneer met het venkelloof en serveer met de gebakken krieltjes.