Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Aardappelen
200 gram
Zoete aardappel
1 stuk(s)
Tomaat
10 gram
Pecanstukjes
1 stuk(s)
Ui
35 gram
Kruidenkaasblokjes
30 gram
Rucola en veldsla
½ stuk(s)
Wortel
½ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Mosterd
5 ml
[Plantaardige] melk
½ el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Weeg de aardappelen en de zoete aardappel af. Schil ze en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes. Zet beide aardappelen en de wortelblokjes onder water in een pan met deksel, verkruimel het bouillonblokje erboven en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een beetje van de bouillon en laat zonder deksel uitstomen.
Weetje: Door de aardappelen in bouillon te koken en ook weer af te gieten voeg je extra smaak toe, maar blijft het zoutgehalte laag. Lekker én in balans!
Snijd de tomaat in partjes. Meng in een ovenschaal de tomaat met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Bak de tomaten 10 – 15 minuten in de oven. Hak ondertussen de pecanstukjes eventueel iets kleiner. Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur. Rooster de pecanstukjes goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en bak de ui 6 – 8 minuten op middelmatig vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Weetje: Rode ui is een onderschatte supergroente! Ui is niet alleen rijk aan vezels en B-vitaminen, maar zit ook bomvol antioxidanten en vitamine C.
Stamp de aardappel, wortel en zoete aardappel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de mosterd en een scheutje melk of een beetje van de bouillon toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de rode ui en de helft van de kruidenkaasblokjes door de stamppot. Verwarm eventueel nog even om de kaas te laten smelten. Meng er vervolgens de tomaat, rucola en veldsla doorheen.
Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de overige kruidenkaasblokjes en de pecanstukjes.