Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Broccoli is echt een supergroente! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid aan vitaminen, is zeer vezelrijk én zit boordevol ijzer.

Labels:
Familie
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Soja
Tarwe
Sesamzaad
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd20 minuten
oventijd15 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Broccoliroosjes

gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

100 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

2.85 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

40 gram

Cranberrychutney

¼ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

50 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)931 kcal
Energie (kJ)3894 kJ
Vetten49.8 g
waarvan verzadigd24.1 g
Koolhydraten75.5 g
waarvan suikers24.3 g
Vezels12.7 g
Eiwitten39.1 g
Zout3.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Garde

Instructies

Snijden en koken
1
  • Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
  • Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
  • Kook de broccoli de laatste 4 - 6 minuten mee met de krieltjes. Giet daarna af.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Gehaktballetjes bakken
2
  • Halveer de gehaktballetjes.
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Snipper ondertussen de ui.

Tip: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Roomsaus maken
3
  • Voeg de ui toe aan dezelfde koekenpan en fruit 1 - 2 minuten.
  • Voeg de sojasaus, kookroom, groentebouillon, mosterd en bloem toe aan de koekenpan (zie Tip). Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Halveer dan de hoeveelheid van alle ingrediënten voor de saus. Je serveert iets minder saus, maar laat heel wat calorieën achterwege. Serveer eventueel ook 200 gram krieltjes per persoon. De overige krieltjes kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een koude aardappelsalade verwerken.

Serveren
4
  • Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.