Linzen wonnen de laatste jaren wel aan bekendheid in Nederland en België, maar toch is het nog geen standaard product. Gek eigenlijk, want linzen zijn super gezond omdat ze vol ijzer- en eiwit zitten. De linzen geven deze soep een mooie binding. Je gebruikt rode linzen in plaats van groene linzen omdat die sneller gaar zijn.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Peen
2 stuk(s)
Tomaat
3 takje(s)
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
1 tl
Gemalen komijnzaad
1 tl
Paprikapoeder
20 gram
Linzen
10 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
125 gram
Falafel
(Kan bevatten Soja, Gluten, Mosterd)
2 stuk(s)
Spies
½ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
¾ stuk(s)
Groentebouillonblokje
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng 400 ml water per persoon aan de kook. Snipper de ui. Snijd de peen in dunne plakken en de tomaten in parten. Ris de tijmblaadjes van de takjes.
Smelt de roomboter in een soeppan met deksel en fruit de ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de peen, tomaten, komijnpoeder, paprikapoeder en de helft van de tijm toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg 300 ml water per persoon toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Kook de soep, afgedekt, 15 minuten op laag vuur. Voeg na 5 minuten de rode linzen toe.
Verhit de koekenpan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.
Rijg ondertussen de falafel aan de spies (zie tip). Verhit, als de soep bijna klaar is, de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de falafelspiezen met de overige tijm 3 – 4 minuten aan elke kant.
Haal de soeppan met soep van het vuur en pureer grof met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel het overige kokende water toe als je de soep wilt verdunnen.
Verdeel de soep over de kommen en garneer met de pompoenpitten. Serveer met de falafelspiezen.