Vandaag maak je zelf muhammara - een pittige dip met de kleur (ahmar) verscholen in zijn naam - rood(kleurig) in het Arabisch.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Naanbrood
70 gram
Bulgur
0.12 stuk(s)
Rode peper
¼ stuk(s)
Citroen
5 gram
Verse bladpeterselie
10 gram
Walnootstukjes
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
40 gram
Hummus
(Bevat Sulfiet, Sesamzaad, Mosterd)
1 tl
Bruine basterdsuiker
2 el
Olijfolie
⅓ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit een koekenpan met 1/2 el olijfolie per persoon op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten.Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen.
Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden met 1/2 el olijfolie. Haal de aubergines uit de pan, leg ze op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en 1/2 knoflookteen per persoon op de bakplaat. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 – 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 – 3 minuten mee.
Breng 175 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1/3 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de bulgur af en voeg toe. Kook, afgedekt, in 15 - 17 minuten gaar en droog. Roer regelmatig goed door.
Tip: Je gebruikt niet alle bulgur in dit gerecht. Maak met de overige bulgur de volgende dag een frisse lunchsalade.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd per persoon 1/8 deel fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Snijd de citroen daarna in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.
Tip: Pas op: de rode peper is pittig! Houd je daar niet zo van of eten er kinderen mee? Voeg dan minder toe of serveer de rode peper apart.
Voeg de walnootstukjes, knoflook, fijngesneden rode peper en de helft van de paprika toe aan een hoge kom. Voeg hier per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl bruine suiker en 1/2 tl Midden-Oosterse kruiden aan toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 partje citroen per persoon boven uit en voeg peper en zout toe naar smaak. Meng goed.
Snijd de overige paprika in reepjes en meng door de bulgur samen met de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg daarop een halve aubergine. Serveer de muhammara en hummus ernaast. Garneer met de overige citroenpartjes en het naanbrood.