Biet bourguignon met linzen en zilveruitjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Biet bourguignon met linzen en zilveruitjes

Biet bourguignon met linzen en zilveruitjes

met champignons en bieslookpuree

De Bourgogne is niet alleen bekend vanwege zijn heerlijke wijnen, maar ook van zijn bœuf bourguignon. Vandaag maak jij een vegetarische versie van deze klassieker! Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Labels:
Veggie
Caloriebewust
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Kastanjechampignons

½ stuk(s)

Wortel

75 gram

Gekookte rode bieten

¼

Tomatenpuree

25 gram

Rode splitlinzen

¼ zakje(s)

Gedroogde tijm

1 takje(s)

Verse rozemarijn

20 gram

Zilveruitjes

250 gram

Aardappelen

2.5 gram

Verse bieslook

25 gram

Biologische zure room

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

125 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Mosterd

1 el

Rodewijnazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2386 kJ
Energie (kcal)570 kcal
Vetten17 g
waarvan verzadigd7 g
Koolhydraten77 g
waarvan suikers18 g
Vezels13.9 g
Eiwitten18 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Hapjespan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de aardappelen. Bereid de bouillon. Snipper de rode ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in kwarten. Snijd de wortel in blokjes. Weeg per persoon 75 g rode biet af en snijd in blokjes van 2 cm.

Bakken
2

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en de knoflook toe en fruit 2 - 3 minuten. Voeg de wortel en champignons toe en bak 4 - 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.

Stoven
3

Blus af met 1 el rodewijnazijn per persoon, de groentebouillon en de tomatenpuree. Roer goed en voeg de rode splitlinzen, de rozemarijn en 1/4 zakje gedroogde tijm per persoon toe. Breng, afgedekt, aan de kook. Laat 25 - 30 minuten op zacht vuur stoven. Voeg de laatste 10 minuten de zilveruitjes en rode biet toe. Breng op smaak met peper en zout.

Aardappelen koken
4

Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat afgedekt staan tot verder gebruik. Snijd de bieslook fijn.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg per persoon 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe om het smeuïg te maken. Roer de zure room en 3/4 van de bieslook door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verwijder de rozemarijn uit de biet bourguignon. Serveer de biet bourguignon samen met de bieslookpuree. Garneer met de overige bieslook.

Tip: Eet je graag seizoensgroenten? Dan zit je met bietjes altijd goed. Ze worden het hele jaar door lokaal gekweekt en zitten vol kalium en foliumzuur. Een bewuste en gezonde keuze dus!