Vandaag vervang je vlees door bloemkool. De knapperige bloemkool combineert perfect met de romige blauwe-kaastopping. Dat maakt dit recept gezond én lekker!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
65 gram
Champignons
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ tl
Gerookt paprikapoeder
½ takje(s)
Verse rozemarijn
200 gram
Aardappelen
375 gram
Bloemkool
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
50 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
25 gram
Blauwekaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in kwarten. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de champignons met de knoflook en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 tl gerookt paprikapoeder (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Tip: Gerookt paprikapoeder is vrij sterk van smaak, meet dus goed af.
Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en snijd fijn. Was de aardappelen en snijd in partjes. Meng in een kom de aardappelen met de rozemarijn en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en verspreid over de helft van een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappelen 15 minuten in de oven. Schep de aardappelen daarna om, leg de champignons ernaast en bak nog 15 - 25 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: De champignons kunnen door de droge kruiden snel aanbranden. Houd ze goed in de gaten en dek eventueel op het laatste moment af met aluminiumfolie.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan. Snijd 1 plak per persoon van 2 cm uit het midden van de bloemkool. Houd de stam van de bloemkool eraan, zodat de roosjes er niet af vallen. Bewaar de bloemkoolsteaks apart. Snijd de overige bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in 10 - 12 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen (zie Tip).
Tip: Kook de bloemkoolroosjes goed gaar, zodat je een gladde puree krijgt na het pureren. Verleng eventueel de kooktijd.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de bloemkoolsteak met peper en zout en leg, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan. Bak in 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de bloemkoolsteak nog 8 - 10 minuten garen. Keer halverwege om en bestrooi met wat peper.
Weetje: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.
Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn. Meng in een hoge kom de gekookte bloemkoolroosjes, de helft van de bladpeterselie en per persoon: 50 ml kookroom en 1 tl Midden-Oosterse kruiden. Pureer met een staafmixer tot een gladde, dikke saus. Schep de puree terug in de pan met deksel, breng goed op smaak met peper en zout en houd op laag vuur warm.
Verbrokkel in een kleine kom de blauwe-kaasblokjes en meng met de overige bladpeterselie en de champignons tot een topping. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en leg de bloemkoolsteak erop. Serveer met de aardappelen en schep de blauwe-kaastopping over de bloemkoolsteaks. Garneer met de overige Midden-Oosterse kruiden.