Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
300 gram
Zoete aardappel
1 blik(ken)
Tonijn in olijfolie
(Bevat Vis)
½ stuk(s)
Appel
½ stuk(s)
Ui
50 gram
Biologische zure room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
50 gram
Wittekool en wortel
2.5 gram
Verse bieslook
½ tl
Mosterd
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Olijfolie
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Scheur 1 vel aluminiumfolie van 30 bij 30 cm af per persoon. Leg de zoete-aardappelblokjes erop en meng met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Vouw de pakketjes dicht, leg ze op een bakplaat en bak 35 - 40 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Controleer na 30 minuten of de zoete aardappel al gaar is door met een vork in een van de blokjes te prikken. Pas eventueel de baktijd hierop aan.
Laat de tonijn uitlekken. Snijd de appel in kleine blokjes en snijd of knip de bieslook fijn. Snipper de ui.
Weetje: Appel bevat pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die zorgt voor een gezonde darmflora - goed voor je cholesterolgehalte en je immuunsysteem.
Meng in een kom per persoon: 1/2 tl mosterd met 1/2 tl honing. Voeg vervolgens de ui, de zure room, de tonijn, de appel en 2/3 van de bieslook toe. Voeg peper en zout toe naar smaak en zet opzij.
Weetje: Wist je dat tonijn in olijfolie niet alleen lekker is, maar ook gezondheidsvoordelen heeft? In olijfolie zitten namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren en vitamine E. Dat helpt bij het verlagen van je cholesterol en het versterken van je weerstand.
Snijd de komkommer in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 el extra vierge olijfolie. Voeg de komkommer en de kool-wortelmix toe aan de saladekom. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Haal de pakketjes met zoete aardappel uit de oven wanneer ze gaar zijn. Maak de pakketjes open en verdeel de zoete-aardappelblokjes over de borden (zie Tip). Verdeel de tonijnsalade over de zoete aardappel.
Tip: Pas op: uit de pakketjes kan stoom komen! Laat deze eerst ontsnappen voordat je de tonijn erop schept.
Strooi de overige bieslook over de zoete aardappel en tonijnsalade. Serveer de komkommer-koolsla erbij.