Sesamzaad, klein maar krachtig, voegt niet alleen een nootachtige smaak en knapperige textuur toe aan gerechten, maar is ook rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
75 gram
Risottorijst
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
3 stuk(s)
Kippenvleugels
⅓ bosje(s)
Bosui
½ stuk(s)
Handsinaasappel
½ zakje(s)
Zoet-pittige chilisaus
½ zakje(s)
Zwart sesamzaad
(Bevat Sesamzaad)
½ zakje(s)
BBQ-rub
½ stuk(s)
Knoflookteen
1.5 el
Witte balsamicoazijn
¾ el
Olijfolie
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Bloem
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
½ el
Water
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng in een grote kom de kippenvleugels met 1/2 el olijfolie per persoon. Voeg 1/2 el bloem per persoon, de BBQ-rub (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en peper en zout naar smaak toe. Meng goed. Leg de kippenvleugels met de huid naar boven in een ovenschaal en bak 10 - 12 minuten (zie Tip).
Tip: De kip gaat in totaal 20 minuten in de oven, je bakt hem in stap 4 nog verder.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in dunne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snijd de komkommer in halve maantjes. Pers in een kleine kom de helft van de sinaasappel uit en snijd de rest van het vruchtvlees in kleine blokjes.
Weetje: Wist je dat bosui in vergelijking met andere groenten veel calcium bevat? Calcium vind je ook in boerenkool en paksoi.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en het witte gedeelte van de bosui toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg de risottorijst en ruim water toe (zie Tip). Verkruimel ¼ bouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. Giet af en houd warm in de pan.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik slechts 2/3. De overige rijst kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Meng in de kleine kom het sinaasappelsap met de zoet-pittige chilisaus, peper naar smaak en per persoon: 1/2 el water, 1/2 el witte balsamicozijn en 1 tl honing. Haal de ovenschaal met kip uit de oven, giet de sinaasappelsaus over de kip en meng alles goed. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de saus is ingedikt.
Meng in een grote kom per persoon: 1 el witte balsamicoazijn en een snuf zout. Voeg de komkommer toe aan de kom en schep om. Meng de sinaasappelblokjes en de helft van het zwarte sesamzaad met de komkommer.
Verdeel de risottorijst over diepe borden. Schep de komkommer en de sinaasappelstukjes over de rijst. Verdeel de sticky kippenvleugels, inclusief de saus uit de ovenschaal, over de borden. Garneer met het overige sesamzaad en het groene gedeelte van de bosui.