Broccoli-spitskoolstamppot met zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Broccoli-spitskoolstamppot met zelfgemaakte jus

Broccoli-spitskoolstamppot met zelfgemaakte jus

met zongedroogde tomaten en zonnebloempitten

Niets zo lekker, snel en makkelijk als een stamppot in de winter! Deze variant met broccoli en spitskool maak je af met witte kaas en zonnebloempitten als topping.

Labels:
Veggie
Extra groente
Allergenen :
Soja
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

200 gram

Spitskool en broccoli

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Ui

20 ml

Ketjap manis

(Bevat Soja, Tarwe)

25 gram

Kruidenroomkaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Witte kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

10 gram

Zonnebloempitten

(Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's, Noten)

30 gram

Zongedroogde tomaten

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

1 el

Mosterd

60 ml

Water voor saus

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3209 kJ
Energie (kcal)767 kcal
Vetten47.3 g
waarvan verzadigd23.5 g
Koolhydraten59.6 g
waarvan suikers23.3 g
Vezels14.6 g
Eiwitten22.6 g
Zout3.9 g

Benodigdheden

Pan
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Groenten koken
1
  • Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan voor de aardappelen en groenten.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen 12 - 15 minuten.
  • Kook de laatste 3 - 5 minuten de broccoliroosjes en de spitskool mee met de aardappelen. Giet daarna af en laat uitstomen.

Weetje: Wist je dat spitskool en broccoli rijk zijn aan calcium, ijzer en vitamine C? Dat levert een hoop gezondheidsvoordelen op in één keer - zoals sterke botten en tanden en gezonde spieren door de calciumboost.

Jus maken
2
  • Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Snijd de ui in halve ringen.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan voor de jus op middelhoog vuur. Bak de ui 2 - 3 minuten.
  • Voeg de ketjap en per persoon: 1 1/2 el roomboter, 1/2 el mosterd en 1/4 bouillonblokje toe (zie Tip).
  • Roer alles goed door en blus af met 60 ml water per persoon. Zet het vuur laag en laat de jus inkoken.

Tip: Heb je grove mosterd in huis? Vervang deze hier met de gewone mosterd door 1/2 el grove mosterd per persoon.

Stamppot afmaken
3
  • Stamp de aardappelen, broccoli en spitskool met een aardappelstamper tot een stamppot.
  • Voeg de kruidenroomkaas, de stukjes zongedroogde tomaten, 1/2 el mosterd per persoon en flink wat peper en zout toe.
  • Meng alles goed door (zie Tip).

Tip: Voeg eventueel roomboter naar smaak en een scheutje melk toe voor meer smeuïgheid.

Serveren
4
  • Verdeel de stamppot over de borden. Giet de jus over het geheel.
  • Verkruimel de witte kaas (zie Tip).
  • Garneer de stamppot met de witte kaas en zonnebloempitten.

Tip: Let jij op je zoutinname? Garneer de maaltijd dan met de helft van de witte kaas. De overige witte kaas is lekker in een lunchsalade de volgende dag, of garneer je belegde boterham ermee.