Sperzieboon - naar welke andere groente verwijst de naam van deze boon? (Het juiste antwoord is: Vroeger werd ook wel de naam aspergieboon gebruikt, omdat de boontjes op dezelfde manier gegeten werden als asperges: met boter en nootmuskaat.)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
2 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode peper
150 gram
Sperziebonen
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
2 stuk(s)
Duitse biefstuk
(Kan bevatten Soja, Gluten, Melk (inclusief lactose), Eieren, Mosterd, Selderij)
⅓ bosje(s)
Bosui
1 snufje
Nootmuskaat
1
[Plantaardige] melk
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
100 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
[Plantaardige] roomboter
Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de aardappelen en de zoete aardappelen. Weeg de zoete aardappelen af. Was of schil de twee soorten aardappelen en snijd beide in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en houd het wit van 1 bosui per persoon apart. Rasp per persoon 1 mespuntje nootmuskaat.
Kook de twee soorten aardappelen 10 – 12 minuten, afgedekt, in de pan met bouillon. Giet daarna af, bewaar een klein beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd ze in twee gelijke stukken. Verhit 1/2 el olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het apart gehouden wit van de bosui 1 - 2 minuten. Voeg de sperziebonen toe en roerbak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 4 minuten, tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout en per persoon 1 mespuntje geraspte nootmuskaat.
Tip: Wist je dat dit gerecht door de aardappelen en sperziebonen meer vitamine C bevat dan de ADH?
Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit in dezelfde koekenpan de roomboter op middelhoog vuur en bak de Duitse biefstuk samen met de overige bosui in 2 – 3 minuten per kant bruin. Breng op smaak met peper en zout. Bak de Duitse biefstuk langer als je niet van rood vlees houdt (zie Tip).
Tip: Wil je een jus maken van het overgebleven bakvet? Blus het bakvet van de Duitse biefstuk af met 2 el water per persoon, roer goed door en schenk de jus over de puree.
Stamp beide soorten aardappelen fijn met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk en wat van het bewaarde kookvocht toe. Roer de rode peper erdoor en breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.
Tip: (S) Let op, de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Verdeel de puree over de borden en garneer de puree met de pompoenpitten. Serveer met de sperziebonen en de Duitse biefstuk.