Panzanella is een Toscaanse salade die oorspronkelijk werd gemaakt met alles wat nog voorradig was – oud brood, tomaat, basilicum en extra vierge olijfolie.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Wit tarwebroodje
4 stuk(s)
Varkensworstjes met tomaat en rozemarijn
(Kan bevatten Soja, Gluten, Eieren, Mosterd, Selderij)
1.5 stuk(s)
Tomaat
65 gram
Rode cherrytomaten
2.5 gram
Vers basilicum
30 gram
Slamix met radicchio, rucola en bladsla
15 gram
Rode pesto
(Bevat Melk (inclusief lactose), Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten)
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Witte balsamicoazijn
2 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
• Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
• Scheur de ciabatta in kleine stukken en meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout.
• Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ciabattastukjes 6 – 8 minuten, of tot ze bruin en knapperig zijn (zie Tip).
• Verhit de overige olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de varkensworstjes in 2 – 3 minuten rondom bruin. Dek de pan af en bak 4 – 6 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig om.
Tip: De croutons kunnen snel aanbranden. Let daarom goed op en schep regelmatig om.
• Snijd de pruimtomaat en tomaat in grove stukken. Halveer de cherrytomaten. Snijd het basilicum fijn.
• Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en witte balsamicoazijn.
• Meng de slamix, alle tomaten, het basilicum en de croutons met de dressing. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Het beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hoe rijper de tomaat, hoe meer lycopeen!