Wist je dat het woord quiche afkomstig is van het Duitse woord voor taart: kuchen?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Broccoli
½ stuk(s)
Ui
3 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
4 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
65 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ zakje(s)
Gedroogde oregano
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1.6 snufje
Nootmuskaat
65 gram
Rode cherrytomaten
⅓ roll(s)
Quichedeeg
(Bevat Gluten, Tarwe Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Gluten)
40 gram
Slamix: spinazie, rucola en red chard
½ stuk(s)
Appel
½ bosje(s)
Radijs
0.1 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Wittewijnazijn
1 el
Mosterd
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli. Weeg de broccoli af en snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in nog kleine blokjes (zie Tip). Snijd de rode ui in dunne ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn. Verwijder de blaadjes van de radijs en snijd ze in kwarten. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes.
Tip: Snijd de broccoli goed klein, zodat hij makkelijk over de quiche verdeeld kan worden en op tijd gaar is.
Kook de broccoli, afgedekt, in 2 - 4 minuten halfgaar in de pan met deksel. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de ui, knoflook en rode peper (s) 3 - 4 minuten. Verbrokkel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en roer goed door.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Voeg de broccoli toe aan de koekenpan en bak nog 1 minuut op hoog vuur, zodat al het vocht verdampt. Haal de groenten uit de pan en zet apart. Laat de groenten afkoelen.
Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, én calcium, kalium en ijzer.
Meng in een grote kom de eieren met de slagroom. Voeg de gedroogde oregano en de helft van de oude kaas toe. Rasp vervolgens een mespuntje nootmuskaat per persoon boven de kom. Breng op smaak met ruim peper en zout en roer goed door elkaar. Halveer de cherrytomaten en meng deze samen met de afgekoelde broccoli door het eimengsel.
Bekleed je bakvorm of ovenschaal met bakpapier (zie Tip). Bekleed de vorm met de benodigde hoeveelheid quichedeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Giet het broccoli-eimengsel in de bakvorm of ovenschaal en top af met de rest van de oude kaas. Bak de quiche 30 - 35 minuten in de oven, of tot hij gaar is. Meng in een saladekom per persoon: 1tl mosterd, 1tl wittewijnazijn en 1/2 el extra vierge olijfolie. Voeg de radijs, appel en slamix toe. Meng door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Geen bakpapier in huis? Je kunt de bakvorm of ovenschaal ook invetten met 1/4 el olijfolie per persoon.
Snijd de quiche in stukken en verdeel deze over de borden. Serveer de salade ernaast.