Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
95 ml
Rode wijn
½ stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Laurierblad
100 gram
Fundo runderbouillon
100 gram
Gekleurde peenmix
2.5 gram
Verse tijm
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ el
Honing
1 snufje
Nootmuskaat
200 gram
Aardappelen
100 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
40 gram
Rucola en veldsla
1 stuk(s)
Tournedos
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
½ tl
Wittewijnazijn
25 ml
[Plantaardige] melk
½ tl
Mosterd
Tip: Let goed op dat de saus niet te ver inkookt. Gebeurt dit toch? Voeg eventueel meer vocht toe zoals fond, rode wijn of water.
Zet een grote hapjes- of koekenpan op het vuur en smelt de boter op medium vuur. Schep de wortelen door de boter en laat 1 minuut bakken. Schenk daarna de bouillon (of water) erbij samen met een flinke scheut honing. Schep ook de tijm en gekneusde knoflook erdoor. Laat circa 8 minuten op laag vuur garen totdat de wortelen beetgaar zijn. Als er nog teveel vocht in de pan zit, kun je de wortelen eruit scheppen en op hoog vuur laten inkoken. Schep daarna de wortelen er weer door en verwarm. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).
Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.