The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
95 milliliters
Red wine
½ piece
Red onion
2 piece
Bay leaf
100 g
Beef fond
100 g
Rainbow carrot mix
2.5 g
Fresh thyme
1 piece
Garlic
½ tablespoon
Honey
1 pinch
Nutmeg
200 g
Potatoes
100 milliliters
Cooking cream
(Contains Milk)
25 g
Grated Gouda
(Contains Milk)
40 g
Arugula & lamb's lettuce
1 piece
Filet mignon
1.5 tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
½ teaspoon
White wine vinegar
25 milliliters
[Plant-based] milk
½ teaspoon
Mustard
Tip: Let goed op dat de saus niet te ver inkookt. Gebeurt dit toch? Voeg eventueel meer vocht toe zoals fond, rode wijn of water.
Zet een grote hapjes- of koekenpan op het vuur en smelt de boter op medium vuur. Schep de wortelen door de boter en laat 1 minuut bakken. Schenk daarna de bouillon (of water) erbij samen met een flinke scheut honing. Schep ook de tijm en gekneusde knoflook erdoor. Laat circa 8 minuten op laag vuur garen totdat de wortelen beetgaar zijn. Als er nog teveel vocht in de pan zit, kun je de wortelen eruit scheppen en op hoog vuur laten inkoken. Schep daarna de wortelen er weer door en verwarm. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).
Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.