Gado gado met sperziebonen en kokos-pindasaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gado gado met sperziebonen en kokos-pindasaus

Gado gado met sperziebonen en kokos-pindasaus

met witte rijst, komkommer, taugé en gekookt ei

Wist je dat gado gemengd betekent? Deze Indonesische salade wordt ook wel koud gegeten en wordt gekenmerkt door de pindadressing.

Labels:
Extra groente
Veggie
Allergenen :
Eieren
Tarwe
Sesamzaad
Soja
Pinda's

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

100 gram

Sperziebonen

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

75 gram

Jasmijnrijst

2 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

100 gram

Gesneden spitskool

½ zakje(s)

Javaanse wokpasta

(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)

90 ml

Kokosmelk

1.5 bakje(s)

Pindakaas

(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten)

25 gram

Taugé

Zelf toevoegen

1 tl

Sambal

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

2 el

[Zoutarme] ketjap manis

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3884 kJ
Energie (kcal)928 kcal
Vetten45.2 g
waarvan verzadigd20.1 g
Koolhydraten90.9 g
waarvan suikers27.7 g
Vezels11.1 g
Eiwitten35 g
Zout3.4 g

Benodigdheden

Dunschiller of kaasschaaf
Pan
Pan met deksel
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng water aan de kook in een pan en pan met deksel voor de rijst en sperziebonen.
  • Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.
  • Schil de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf (zie Tip).
  • Snijd de komkommer in plakjes.
  • Kook de rijst 12 - 15 minuten op laag vuur. Giet daarna af en laat uitstomen.

Tip: Voor een mooi effect laat je tussen elke baan die je eraf schilt een klein stukje groen zitten.

Koken
2
  • Spoel de eieren goed af. Kook de sperziebonen en 2 eieren per persoon, afgedekt, in de pan met deksel met een flinke snuf zout (zie Tip). 
  • Haal na 5 - 8 minuten de eieren uit de pan en spoel af met koud water.
  • Voeg de spitskool toe aan de sperziebonen en kook nog 1 - 2 minuten. Giet daarna af.

Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst en eieren, maar gebruik de helft voor deze maaltijd. De rest kun je de volgende dag gemakkelijk opbakken met je favoriete groenten.

Saus maken
3
  • Bak de Javaanse wokpasta in een steelpan op middelhoog vuur tot het begint te geuren.
  • Weeg de kokosmelk af, voeg toe en kook 1 minuut. Zet het vuur daarna lager.
  • Voeg de pindakaas en per persoon: 2 el ketjap, 1/4 bouillonblokje en 1 tl sambal toe en meng goed door (zie Tip 1 & 2).
  • Breng op smaak met peper en zout en laat de saus 5 - 6 minuten indikken op laag vuur.

Tip 1: Heb je geen ketjap in huis? Gebruik dan sojasaus. 

Tip 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de ketjap of laat het bouillonblokje achterwege.

Serveren
4
  • Pel de eieren en halveer ze.
  • Verdeel de rijst over diepe borden en leg de sperziebonen, komkommer, taugé en spitskool erbovenop.
  • Garneer met de eieren en serveer met de kokos-pindasaus.

Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen, zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk, en zowel ijzer als foliumzuur voor een energiek gevoel.