Sojasaus, gember en sesamzaad: drie ingrediënten uit de oosterse keuken die van deze gebakken rijst een smaakexplosie maken. De cashewnoten die je over het gerecht strooit zorgen niet alleen voor een lekkere bite, ze zitten ook boordevol eiwitten en gezonde vetten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
gram
Zilvervliesrijst
gram
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
gram
Gezouten cashewnoten
(Bevat Pinda's, Noten)
stuk(s)
Peen
gram
Sperziebonen
stuk(s)
Knoflookteen
cm
Verse gember
stuk(s)
Bosui
stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
ml
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
el
Olijfolie
el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen een wok of hapjespan met deksel op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Hak de cashewnoten grof.
Snijd de peen in kleine blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken. Snijd of pers de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Verhit de helft van de olijfolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de peen al roerend 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de sperziebonen toe en en bak al roerend nog 8 - 10 minuten, of totdat de boontjes beetgaar zijn. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon.
Veeg de wok of hapjespan schoon met keukenpapier. Verhit de overige olijfolie in de wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut. Voeg de rijst toe aan de pan en bak al roerend 1 – 2 minuten, of tot het geheel krokant en bruin van kleur is. Voeg de gebakken groenten, de helft van de sojasaus en het witte gedeelte van de lente-ui toe en bak nog 1 minuut. Proef en voeg naar smaak meer sojasaus toe.
Verdeel de rijst over de kommen. Serveer met het spiegelei en garneer met de cashewnoten, de sesamzaadjes en het groene gedeelte van de lente-ui.