Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
5 gram
Verse dille
(Kan bevatten Selderij)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
75 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
250 gram
Aardappelen
1 el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Bloem
50 ml
Water voor saus
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en houd afgedekt warm. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in dunne halve plakken.
Schenk een bodempje water in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de wortel en sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 4 - 6 minuten zachtjes koken. Giet eventueel af en bewaar apart.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde pan. Fruit de helft van de knoflook 1 minuut. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak 4 - 5 minuten mee. Breng op smaak met peper. Snijd ondertussen de dille fijn.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.
Dep ondertussen de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur en bak de zalm nog 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Verhit in dezelfde pan van de vis de roomboter en fruit de overige knoflook met de bloem 1 minuut. Blus de pan af met de kookroom en de aangegeven hoeveelheid water voor saus. Verkuimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de dille toe. Kook het geheel nog 3 minuten.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Verdeel de puree, de groenten en de zalm over de borden. Serveer een beetje dille-roomsaus over de zalm en de overige saus in een schaaltje ernaast.
Tip: Deze ingrediënten zijn al vrij sterk van smaak. Proef dus goed voor je extra zout toevoegt.