Gehaktballetjes met aardbei-balsamicosaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehaktballetjes met aardbei-balsamicosaus

Gehaktballetjes met aardbei-balsamicosaus

met sperziebonen en aardappelpuree

Een nieuwe twist op de populaire aardbei-balsamico saus. Je bereidt de saus in combinatie met gehaktballetjes in plaats van varkenshaas.

Labels:
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

¼ takje(s)

Verse rozemarijn

200 gram

Sperziebonen

½ stuk(s)

Ui

25 ml

Aardbeiensaus

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

0.16 zakje(s)

Belgische kruidenmix voor gehakt

Zelf toevoegen

½ tl

Mosterd

1 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)782 kcal
Energie (kJ)3272 kJ
Vetten39.4 g
waarvan verzadigd16.1 g
Koolhydraten70.6 g
waarvan suikers13.7 g
Vezels13.2 g
Eiwitten10.2 g
Zout0.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Vergiet
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen koken
1

Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Sperziebonen bereiden
2

Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Vul een pan met deksel met water. Voeg de sperziebonen met een snufje zout toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes koken. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.

Gehaktballen bakken
3

Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 - 5 minuten, of tot ze gaar zijn.

Saus maken
4

Snijd de ui in fijne halve ringen. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak fijn. Haal de gehaktballen uit de pan. Verhit de koekenpan met het bakvocht op middelmatig vuur en fruit de rozemarijn en de helft van de ui 2 - 3 minuten. Voeg de aardbeiensaus, de zwarte balsamicoazijn en 2 el water per persoon toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken. Zet het vuur uit en roer vlak voor serveren de overige roomboter door de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Sperziebonen bakken
5

Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in de koekenpan van de sperziebonen op middelhoog vuur en fruit de overige ui 1 minuut. Voeg de sperziebonen toe en roerbak 3 - 4 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1/2 tl mosterd per persoon en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met 1/2 tl gehaktkruiden per persoon, peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de aardappelpuree op een bord en serveer de gehaktballetjes erbovenop. Schenk de aardbei-balsamicosaus over de balletjes en serveer de sperziebonen ernaast.

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.