Een nieuwe twist op de populaire aardbei-balsamico saus. Je bereidt de saus in combinatie met gehaktballetjes in plaats van varkenshaas.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
¼ takje(s)
Verse rozemarijn
200 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Ui
25 ml
Aardbeiensaus
4 stuk(s)
Gehaktballetjes van varken en rund
(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)
0.16 zakje(s)
Belgische kruidenmix voor gehakt
½ tl
Mosterd
1 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Vul een pan met deksel met water. Voeg de sperziebonen met een snufje zout toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes koken. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 - 5 minuten, of tot ze gaar zijn.
Snijd de ui in fijne halve ringen. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak fijn. Haal de gehaktballen uit de pan. Verhit de koekenpan met het bakvocht op middelmatig vuur en fruit de rozemarijn en de helft van de ui 2 - 3 minuten. Voeg de aardbeiensaus, de zwarte balsamicoazijn en 2 el water per persoon toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken. Zet het vuur uit en roer vlak voor serveren de overige roomboter door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in de koekenpan van de sperziebonen op middelhoog vuur en fruit de overige ui 1 minuut. Voeg de sperziebonen toe en roerbak 3 - 4 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1/2 tl mosterd per persoon en een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met 1/2 tl gehaktkruiden per persoon, peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree op een bord en serveer de gehaktballetjes erbovenop. Schenk de aardbei-balsamicosaus over de balletjes en serveer de sperziebonen ernaast.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.