Wist je dat komkommers de temperatuur van het bloed en het lichaam kunnen verlagen? Daar komt ook de Engelse uitspraak 'cool as a cucumber' vandaan!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Jasmijnrijst
¼ stuk(s)
Rode peper
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Spitskool
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
10 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
½ zakje(s)
Gele currykruiden
½ zakje(s)
Nasi-bamikruidenmix
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
100 gram
Varkensreepjes met Oosterse kruiden
1 el
Olijfolie
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1.5 tl
Wittewijnazijn
1 el
Zonnebloemolie
1.5 tl
Suiker
1 el
[Zoutarme] ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de varkensreepjes in een kom met de knoflook, de gele currykruiden, de ketjap, de helft van de olijfolie en 1 tl suiker per persoon (zie Tip). Laat minimaal 15 minuten marineren. Breng ondertussen ruim water aan de kook met het bouillonblokje in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet af indien nodig en spreid uit over een bord of snijplank en laat afkoelen.
Tip: Geen ketjap in huis? Vervang dit dan door per persoon: 1/2 el sojasaus en 1/2 el honing.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Snijd de komkommer in kleine blokjes en meng in een kom met de rode peper, de wittewijnazijn en 1/2 tl suiker per persoon. Schep af en toe om.
Snijd de spitskool in reepjes. Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op middellaag vuur en bak de spitskool 6 - 8 minuten. Klop ondertussen het ei los in een kom. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak een omelet van het ei. Haal de omelet uit de pan en snijd in reepjes.
Verhoog het vuur van de wok of hapjespan met spitskool naar middelhoog. Schep de rijst en de nasi-bami kruidenmix erbij en bak de rijst 2 - 3 minuten (zie Tip). Schep niet te vaak om zodat de rijst goed kan aanbakken. Voeg de omeletreepjes toe en bak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 2/3 van de rijst. De overige rijst kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken. Gebruik eventueel ook slechts de helft van de pinda's om het gerecht mee te garneren.
Bak ondertussen de gemarineerde varkensreepjes in de koekenpan van de omelet 4 - 6 minuten op middelhoog vuur. Hak de pinda's grof.
Verdeel de gebakken rijst over de borden. Schep de gebakken varkensreepjes erbovenop. Garneer met de zoete Aziatische saus en de gezouten pinda's en serveer met de zoetzure komkommer.
Weetje: Wist je dat spitskool rijk is aan calcium, ijzer en vitamine C? Dat levert een hoop gezondheidsvoordelen op, zoals sterke botten, tanden en gezonde spieren door de calciumboost.