De gemarineerde varkenshaasreepjes in dit recept barsten van de smaken! Gember, anijs en kruidnagel... Proef jij ze allemaal terug?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Varkenshaasreepjes met Indiase kruiden
150 gram
Jasmijnrijst
¼ stuk(s)
Rode peper
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
⅕ stuk(s)
Spitskool
1 stuk(s)
Ei
⅔ plak(ken)
Achterham
10 gram
Gezouten pinda's
1.5 tl
Suiker
1 el
[Zoutarme] ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
1.5 tl
Wittewijnazijn
1 el
Zonnebloemolie
1 el
Olijfolie
Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de varkenshaasreepjes in een kom met de knoflook, de ketjap (zie Tip), de helft van de olijfolie en 1 tl suiker per persoon. Laat minimaal 15 minuten marineren. Kook ondertussen 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet indien nodig af en spreid uit over een bord of snijplank en laat afkoelen.
Tip: Geen ketjap in huis? Vervang deze dan door 1/2 el sojasaus en 1/2 el honing.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de komkommer in kleine blokjes en meng in een kom met de rode peper (zie Tip), de wittewijnazijn en 1/2 tl suiker per persoon. Schep af en toe om.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Snijd de prei in de lengte in vieren en vervolgens fijn. Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak de prei 10 minuten op middellaag vuur. Klop ondertussen het ei los in een kom. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak een omelet van het ei. Haal de omelet uit de pan en snijd in reepjes. Snijd de ham in blokjes van ongeveer 1 cm.
Verhoog het vuur van de wok of hapjespan met prei naar middelhoog. Schep de rijst erbij en bak de rijst 2 – 3 minuten (zie Tip). Schep niet te vaak om zodat de rijst goed kan aanbakken. Voeg de ham en de omeletreepjes toe en bak 2 – 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Voeg dan 2/3 van de gekookte rijst bij de prei en garneer het gerecht met de helft van de pinda's. Bewaar de overige rijst voor de volgende dag.
Bak ondertussen de gemarineerde varkenshaasreepjes in de koekenpan van de omelet 4 - 6 minuten op middelhoog vuur. Hak de pinda's grof.
Verdeel de gebakken rijst over de borden. Schep de gebakken varkenshaasreepjes ernaast. Garneer met de gezouten pinda's en serveer met de zoetzure komkommer.