Basilicum heb je in verschillende soorten: rood, citroen en Thais. Thais basilicum heeft een anijsachtig aroma en geeft je gerecht een authentiek Aziatische smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
190 gram
Bloemkool
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Sjalot
¼ stuk(s)
Limoen
1 stuk(s)
Vers citroengras
5 gram
Thais basilicum
70 gram
Bruine snelkookrijst
10 gram
Cashewstukjes
½ zakje(s)
Groene currykruiden
90 ml
Kokosmelk
¼ stuk(s)
Paksoi
½ el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
¼ el
Olijfolie
1 tl
Suiker
¼ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Meng de bloemkool in een kom met de olijfolie, peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool goudbruin en krokant is geworden. Schep halverwege om.
Tip: Dit gerecht bevat 250 gram groente per portie. Mede door de bloemkool zorgt dat voor veel voedingsvezels en een goede calcium- en vitamine C-boost!
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Snijd de limoen in parten. Kneus het citroengras door het op 3 plaatsen te breken. Scheur het Thaise basilicum klein.
Kook de rijst, afgedekt, in 10 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit ondertussen een wok of hapjespan op middelhoog vuur en rooster de cashewstukjes, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Tip: Je gebruikt in dit recept niet alle rijst. De overige rijst kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een lunchsalade verwerken.
Verhit de zonnebloemolie in dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en sjalot 2 minuten. Voeg de groene currykruiden en 1/2 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut mee.
Voeg vervolgens de kokosmelk, het citroengras en per persoon: 50 ml water en 1 tl suiker toe. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Breng het geheel aan de kook en laat 5 - 8 minuten op laag vuur pruttelen. Snijd ondertussen de paksoi in dunne reepjes. Voeg de laatste 3 minuten de paksoi en de helft van het Thaise basilicum toe.
Tip: Hoe kleiner je de paksoi snijdt, hoe beter.
Haal het citroengras uit de curry en breng de curry op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst en de geroosterde bloemkool over diepe borden. Schep de currysaus over de bloemkool. Garneer met de cashewstukjes en de rest van het Thaise basilicum. Serveer met 1 limoenpartje.