Wist je dat de kikkererwt niet vernoemd is naar het dier, maar een afgeleide is van de oudere benaming kekererwt?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
25 gram
Bulgur
(Bevat Gluten Kan bevatten Soja)
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Rode paprika
½ stuk(s)
Gele paprika
½ stuk(s)
Rode ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
½ stuk(s)
Citroen
½ pak(ken)
Kikkererwten
40 gram
Yoghurt-tahinsaus
(Bevat Melk (inclusief lactose), Sesamzaad Kan bevatten Pinda's, Noten)
¼ tl
Gemalen komijnzaad
2 stuk(s)
Volkoren pitabroodje
(Bevat Gluten)
½ el
Olijfolie
75 ml
Groentebouillon
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon in een pan met deksel voor de bulgur. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar op laag vuur. Roer regelmatig. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de aubergine in plakken van 1/2 cm dik en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout. Snijd de paprika's in grove stukken en de rode ui in halve ringen, en meng beide in een saladekom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel naast de aubergine over de bakplaat. Leg de knoflookteen, ongeschild, bij de groenten en bak alles 20 – 25 minuten in de oven, of tot de groente gaar is.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes van 1/2 bij 1/2 cm. Snijd de verse munt en bladpeterselie fijn. Pers de citroen uit. Meng in de saladekom de tomaat met het grootste deel van de munt en peterselie, 1/2 el citroensap per persoon, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon en peper en zout naar smaak. Bewaar apart.
Laat de kikkererwten uitlekken. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, het gemalen komijnzaad, 1/2 el citroensap per persoon, een snuf zout en peper naar smaak. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Voeg de bulgur toe aan de saladekom en roer goed door. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de aubergine bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de bolle kant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui en paprika naast de hummus en schep de tabouleh erbij. Garneer het gerecht met de overige munt en peterselie. Besprenkel eventueel naar smaak met extra vierge olijfolie. Serveer met de pitabroodjes.