Wist je dat door een beetje azijn of citroensap toe te voegen, rodekool zijn mooie kleur beter behoudt bij het koken?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Appel
1 snufje
Nootmuskaat
100 gram
Gesneden rodekool
(Kan bevatten Selderij)
½ tl
Gemalen kaneel
250 gram
Aardappelen
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Gekruide kipworstjes
1 tl
Mosterd
1 el
Witte balsamicoazijn
⅕ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
Bruine basterdsuiker
1
[Plantaardige] melk
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
120 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Rasp met een fijne rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.
Weetje: Appel bevat pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die zorgt voor een gezonde darmflora - goed voor je cholesterolgehalte en je immuunsysteem.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui met de helft van de nootmuskaat 2 – 3 minuten. Voeg daarna in delen de rodekool toe. Voeg dan de appelstukjes en de witte balsamicoazijn toe en bak, afgedekt, 4 – 5 minuten op laag vuur.
Voeg het water, de bruine suiker, kaneel en een flinke snuf zout toe. Roer goed door en kook het geheel, afgedekt, 45 minuten op middelhoog vuur, of tot de rodekool zacht is (zie Tip). Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe wanneer het te droog wordt. Breng op smaak met peper en zout. Het kookvocht moet na afloop bijna helemaal ingekookt zijn.
Tip: Is de rodekool na 45 minuten stoven nog niet zacht genoeg? Stoof hem dan nog wat langer en voeg indien nodig extra water toe.
Breng ruim water met 1/2 bouillonblokje per persoon aan de kook in een pan met deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot puree. Voeg de geraspte belegen kaas, een scheutje melk en per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe aan de puree. Breng op smaak met de overige nootmuskaat, peper en zout.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de kipworstjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 4 - 6 minuten verder. Keer de worst regelmatig om (zie Tip).
Tip: Houd je van jus bij het eten? Haal de worst na het bakken uit de koekenpan, voeg 50 ml water per persoon toe en laat al roerend op middelhoog vuur inkoken.
Verdeel de rodekool en aardappelpuree met gesmolten kaas over de borden. Leg de kipworstjes erbij.
Weetje: Wist je dat rodekool een van de meest vezelrijke groenten is? Samen met de aardappelen bevat deze maaltijd ongeveer de helft van de ADH.