De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Varkenshaas
1 plak(ken)
Achterham
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
150 gram
Gesneden snijbonen
naar smaak
Peper en zout
1.25 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen en snijd in de lengte in kwarten. Snijd eventuele grote aardappelen in achtsten. Dep droog met keukenpapier of een theedoek. Meng de aardappelpartjes in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Snipper de ui.
Snijd de varkenshaas deels open als een broodje. Vouw de achterham in vieren. Vul de varkenshaas met de achterham en de geraspte oude kaas en bestrooi de varkenshaas ruim met peper en zout.
Verdeel de aardappelpartjes over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze krokant en goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Leg op elk stuk varkenshaas een klontje roomboter. Leg de varkenshaas in een kleine ovenschaal en bak 10 - 12 minuten in de oven als de aardappelen bijna klaar zijn (zie Tip). Laat daarna een paar minuten rusten buiten de oven.
Tip: Past de kleine ovenschaal niet naast de aardappelen op de bakplaat? Leg de schaal dan op een rooster onder de bakplaat.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui 1 – 2 minuten. Voeg de snijbonen en 3 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 8 - 10 minuten, of tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: In snijbonen zitten belangrijke mineralen. Zo zorgt kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk, calcium voor sterke botten en ijzer voor een energieker gevoel.
Verdeel de aardappelpartjes en snijbonen over de borden. Leg op elk bord een gevulde varkenshaas. Besprenkel de varkenshaas met het overgebleven vocht uit de ovenschaal.