Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus

Groentelasagne met zelfgemaakte roomsaus

met aubergine, prei en oude kaas

Voor nog meer smaak kun je deze lasagne ook een dag van tevoren maken. Zo wordt de saus minder vloeibaar en trekken alle smaken er nog beter in.

Labels:
Veggie
Familie
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd1 uur
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Knoflookteen

0.17 zakje(s)

Gedroogde rozemarijn

½ stuk(s)

Prei

50 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

100 gram

Verse lasagnebladen

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

250 ml

Zoutarme groentebouillon

1.25 el

[Plantaardige] roomboter

1.25 el

Bloem

1 el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)880 kcal
Energie (kJ)3682 kJ
Vetten51 g
waarvan verzadigd25 g
Koolhydraten78 g
waarvan suikers13 g
Vezels8.9 g
Eiwitten25 g
Zout3 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Hapjespan
Garde
Ovenschaal

Instructies

Aubergine snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in plakken van maximaal 1/2 cm dik. Snijd de prei in dunne ringen.

Aubergine bakken
2

Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en wrijf in met het grootste deel van de olijfolie, peper en zout. Bak de aubergine 10 minuten in de oven. Laat de oven daarna aan. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de roomboter in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelhoog vuur.

Roux maken
3

Voeg de bloem toe aan de hapjespan en bak al roerend 2 minuten (zie Tip). Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen en de saus is ingedikt. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon. Roer de saus glad, breng aan de kook en laat koken totdat hij de consistentie van room heeft.

Tip: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en boter let. Meet het eventueel zelf af: 1 el boter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.

Roomsaus afmaken
4

Voeg de gedroogde rozemarijn en de preiringen toe aan de saus in de hapjespan. Voeg als laatste de kookroom, 1/3 van de geraspte oude kaas, 2 el water per persoon (zie Tip) en peper en zout naar smaak toe. Meng goed door elkaar.

Tip: Als de saus nog vrij dik is, voeg dan nog 1 el water persoon toe.

Lasagne maken
5

Vet de ovenschaal in met de overige olijfolie. Schenk een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met lasagnebladen (zie Tip) en verdeel er een paar plakken aubergine over. Herhaal dit nog een keer. Eindig met een laagje saus en bestrooi met de overige oude kaas. Bak de lasagne 25 – 35 minuten in de oven.

Tip: Door de lasagnebladen aan te drukken, wordt de saus goed verdeeld en gaart de lasagne gelijkmatiger.

Serveren
6

Laat de lasagne voor het serveren 3 minuten rusten, zodat de lasagne steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.