Gyrosschotel met varkenshaasreepjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gyrosschotel met varkenshaasreepjes

Gyrosschotel met varkenshaasreepjes

met tomatenrijst, mais en gebakken paprika

Gyros is de Griekse variant van shoarma en wordt traditioneel gekruid met kardemom, komijn, oregano en tijm - net als de varkenshaasreepjes in dit recept.

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd20 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Paprika

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

140 gram

Mais in blik

¼

Tomatenpuree

¾ tl

Gerookt paprikapoeder

½ zakje(s)

Gedroogde oregano

100 gram

Gyros van varkenshaas

1 stuk(s)

Tomaat

2.5 gram

Verse bladpeterselie

25 gram

Magere yoghurt

Zelf toevoegen

½ tl

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

Olijfolie

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)570 kcal
Energie (kJ)2383 kJ
Vetten14 g
waarvan verzadigd3 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers15 g
Vezels7.4 g
Eiwitten31 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Vergiet
Hapjespan met deksel
Kleine kom

Instructies

Groente snijden
1

Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Verbrokkel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan.Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de paprika in dunne repen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Laat de mais uitlekken in een vergiet.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/4 bouillonblokje per persoon.

Gyros bakken
2

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe met per persoon: 1/4 zakje paprikapoeder en 1/2 zakje gedroogde oregano. Bak 1 - 2 minuten.Voeg de ui en paprika toe en laat 4 - 5 minuten afgedekt verder garen.Voeg tenslotte de varkenshaasreepjes toe en bak 2 - 3 minuten, of tot ze gaar zijn.

Rijst afmaken
3

Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en hak de bladpeterselie fijn.Meng de yoghurt in een kleine kom met per persoon: 1/4 tl oregano, 1/2 tl extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de rijst met de tomaat, de helft van de bladpeterselie, de mais en de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: De magere yoghurt maakt het sausje niet alleen lekker licht en fris, maar voegt ook eiwit, calcium en vitamine B2 toe.

Serveren
4

Verdeel de rijst over de borden. Schep de gyros er half op en half naast. Garneer met de overige bladpeterselie.

Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? Het relatief kleine beetje peterselie in dit recept draagt daardoor al bij aan een gezonde ijzerinname.