Gyros is de Griekse variant van shoarma en wordt traditioneel gekruid met kardemom, komijn, oregano en tijm - net als de varkenshaasreepjes in dit recept.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 g
Basmati rice
½ piece
Bell pepper
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
140 g
Corn
¼
Tomato paste
¾ teaspoon
Smoked paprika
½ sachet(s)
Dried oregano
100 g
Pork tenderloin gyros
1 piece
Tomato
2.5 g
Fresh flat leaf parsley
25 g
Low-fat yogurt
½ teaspoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Olive oil
½ piece
Low sodium vegetable stock cube
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Verbrokkel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan.Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de paprika in dunne repen. Snijd de ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Laat de mais uitlekken in een vergiet.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/4 bouillonblokje per persoon.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe met per persoon: 1/4 zakje paprikapoeder en 1/2 zakje gedroogde oregano. Bak 1 - 2 minuten.Voeg de ui en paprika toe en laat 4 - 5 minuten afgedekt verder garen.Voeg tenslotte de varkenshaasreepjes toe en bak 2 - 3 minuten, of tot ze gaar zijn.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en hak de bladpeterselie fijn.Meng de yoghurt in een kleine kom met per persoon: 1/4 tl oregano, 1/2 tl extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de rijst met de tomaat, de helft van de bladpeterselie, de mais en de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: De magere yoghurt maakt het sausje niet alleen lekker licht en fris, maar voegt ook eiwit, calcium en vitamine B2 toe.
Verdeel de rijst over de borden. Schep de gyros er half op en half naast. Garneer met de overige bladpeterselie.
Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? Het relatief kleine beetje peterselie in dit recept draagt daardoor al bij aan een gezonde ijzerinname.