Hertenbiefstuk met sjalottensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Hertenbiefstuk met sjalottensaus

Hertenbiefstuk met sjalottensaus

met wortel, spruitjes, cranberry's en rozemarijnaardappeltjes

Spruiten worden in veel landen Brusselse spruiten genoemd. Ze komen er niet vandaan, maar werden er vroeger wel veel geteeld.

Labels:
Familie
Allergenen :
Cashewnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

120 gram

Hertenbiefstuk

200 gram

Aardappelschijfjes

1 stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Wortel

100 gram

Spruiten

10 gram

Gedroogde cranberry's

(Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's, Noten)

½ takje(s)

Verse rozemarijn

10 gram

Cashewstukjes

(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

40 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

0.15 stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

1 el

Olijfolie

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Water

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3660 kJ
Energie (kcal)875 kcal
Vetten46.2 g
waarvan verzadigd17.2 g
Koolhydraten75.5 g
waarvan suikers29.7 g
Vezels13.2 g
Eiwitten33 g
Zout2.1 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Kleine steelpan
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water met een snuf zout aan de kook in een hapjespan met deksel. Halveer ondertussen de sjalot in de lengte en snijd in dunne ringen. Snijd de wortel in schijfjes van maximaal 1/2 cm dik. Halveer de spruiten. Pers de knoflook of snijd fijn. Hak de rozemarijn fijn.

Tip: Voor het beste resultaat haal je de hertenbiefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en verpakking.

In de oven
2

Kook de wortelschijfjes 10 - 15 minuten in de hapjespan met deksel. Kook de spruitjes de laatste 6 - 8 minuten mee, of tot ze nog net niet gaar zijn (zie Tip). Giet vervolgens af. Verspreid ondertussen de aardappelschijfjes over een bakplaat met bakpapier. Meng in een kleine kom de knoflook en rozemarijn met 1/2 el olijfolie per persoon. Besprenkel de aardappelschijfjes met de olie en breng op smaak met peper en zout. Bak in 15 - 17 minuten goudbruin.

Tip: Kook de spruitjes niet te lang, want dan werk je de beruchte “spruitjeslucht” in de hand. Heb je melk in huis? Voeg dan een scheutje toe aan het kookwater. Hierdoor voorkom je deze spruitjeslucht en verzacht je de smaak van de spruitjes een beetje. 

Saus maken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een kleine steelpan op middelhoog vuur en bak de sjalot 2 – 3 minuten. Voeg de uienchutney en de aangegeven hoeveelheid water toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Zet het vuur daarna laag en laat de saus zachtjes inkoken tot serveren.

Groenten bakken
4

Verhit, wanneer je de groenten hebt afgegoten,1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de wortelschijfjes en spruiten toe en bak 4 - 6 minuten. Voeg de gedroogde cranberry's en cashewstukjes toe en bak nog 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Biefstuk bakken
5

Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de hertenbiefstuk in de koekenpan zodra de roomboter goed heet is. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Voeg het eventuele bakvet van de biefstuk toe aan de sjalottensaus en meng door. 

Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.

Serveren
6

Verdeel de aardappelschijfjes over de borden. Snijd de hertenbiefstuk, tegen de draad in, in dunne plakken en leg naast de aardappelschijfjes. Schenk de sjalottensaus over het vlees. Serveer met de warme groenten.