De oorsprong van dit gerecht ligt in Indonesië. Ajam besengek is een Indonesisch recept met kip, kokosmelk en een kruidige saus. Maar jij maakt hem deze week met victoriabaars klaar. Je bakt de currypasta eerst kort. Zo komen alle smaken van vrij en zorgt deze curry voor een echte smaakexplosie.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
¼ stuk(s)
Rode peper
1 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Venkel
100 gram
Sperziebonen
75 ml
Kokosmelk
85 gram
Zilvervliesrijst
50 gram
Besengek-currypasta
(Bevat Gluten, Melk (inclusief lactose), Selderij)
5 ml
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
1 stuk(s)
Victoriabaarsfilet zonder huid
(Bevat Vis)
½ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel voor de rijst.
Snijd het topje van de rode peper en verwijder de zaadjes door de peper tussen je handen te rollen. Snijd de peper vervolgens in ringen. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd klein. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de bonen in 3 gelijke stukken. Roer de kokosmelk door (zie tip).
Kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de gember en de helft van de rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de venkel en sperziebonen toe en roerbak 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en roerbak nog 30 seconden.
Voeg de kokosmelk en 25 ml water per persoon toe aan de wok of hapjespan, dek af en laat 12 minuten zachtjes koken. Breng de curry halverwege op smaak met de sojasaus, peper en zout. Leg daarna de victoriabaars op de curry en dek de pan weer af voor de resterende 6 minuten.
Verdeel de rijst en de viscurry over de borden. Garneer met de overige rode peper.