Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

met rijst, komkommer en zelfgemaakt misoglazuur

Miso is een Japanse smaakmaker met een typische umamismaak. Umami betekent in het Japans hartig of heerlijkheid en is een van de vijf basissmaken.

Labels:
Veggie
Extra groente
Allergenen :
Sesamzaad
Soja
Tarwe
Eieren
Cashewnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ bosje(s)

Bosui

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

75 gram

Jasmijnrijst

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

¼ zakje(s)

Sesamzaad

(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

⅓ stuk(s)

[Mini-]komkommer

20 gram

Cashewstukjes

(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

2 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

½ el

[Plantaardige] roomboter

1.25 el

Zonnebloemolie

1 tl

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Sambal

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3578 kJ
Energie (kcal)855 kcal
Vetten43.5 g
waarvan verzadigd10.1 g
Koolhydraten91.9 g
waarvan suikers23.3 g
Vezels6.6 g
Eiwitten22.4 g
Zout3.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kleine kom
Hapjespan
Ovenschaal
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar. 

Rijst koken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon en de sesamolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak 2 - 3 minuten mee. Voeg de rijst en 250 ml water per persoon toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren. 

Aubergine bakken
3

Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Leg de auberginehelften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak 4 minuten verder, of tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso en sojasaus (let op: beide zijn zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) met per persoon: 2 tl honing en 1 tl suiker. Voeg eventueel sambal naar smaak toe.

 
 
Aubergine in de oven bakken
4

Voeg de misomarinade toe aan de hapjespan met aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de auberginehelften op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 – 12 minuten in de oven.

Bakken en mengen
5

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in de hapjespan van de aubergine op middelmatig vuur en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes. Meng het witte gedeelte van de bosui en eventueel het overige sesamzaad door de warme rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden en leg 1 auberginehelft per persoon ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de bosui. Leg de komkommerplakjes aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.