Japanners hebben volgens de WHO de hoogste levensverwachting ter wereld. Zouden paddenstoelen onderdeel van hun geheim zijn? Ze zijn een goede vleesvervanger en rijk aan vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Je bakt ze vandaag in ponzu, een Japanse saus op basis van rijstwijn, zeewier en citrusvruchten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Varkenshaas
10 gram
Ponzu
(Bevat Soja, Sulfiet, Tarwe)
300 gram
Zoete aardappel
175 gram
Gemengde gesneden paddenstoelen
1 stuk(s)
Bosui
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
10 ml
Ketjap manis
(Bevat Soja, Tarwe)
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
25 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
½ zakje(s)
Furikake
(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)
1 tl
Bloem
2 el
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Zonnebloemolie
½ tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 el
[Plantaardige] roomboter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil of was de zoete aardappel grondig en snijd in partjes van maximaal 1 cm dik. Meng ze in een grote kom met per persoon: 1/2 el zonnebloemolie, 1 tl bloem, peper en zout. Verdeel de partjes over een bakplaat met bakpapier. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de partjes in zit, dan worden ze extra knapperig. Gebruik indien nodig een extra bakplaat. Bak 30 - 40 minuten bovenin de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep (en wissel eventueel de platen) halverwege om.
Meng in een kom per persoon: 10 ml ketjap, 10 ml sojasaus en 2 el honing. Leg de varkenshaas in de marinade en bewaar apart tot gebruik. Snijd de bosui in fijne ringen. Houd het groene gedeelte apart om mee te garneren.
Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.
Haal de varkenshaas uit de dressing en leg in een ovenschaal (bewaar de marinade apart). Bak de laaste 20 minuten mee met de zoete aardappel onder in de oven. Snijd de komkommer in dunne schuine plakken. Meng in een kom met 1/2 tl wittewijnazijn per persoon en garneer met de gomasio. Meng in een kleine kom de mayonaise met de furikake.
Hak de paddenstoelen grof. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen 4 - 5 minuten. Voeg het witte gedeelte van de bosui toe en bak nog 4 - 5 minuten. Verlaag het vuur, voeg de ponzu toe en bak nog 1 minuut.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan en op middellaag vuur. Voeg de marinade van de varkenshaas toe en laat op laag vuur inkoken tot een stroperige saus. Haal de varkenshaas uit de oven en snijd in dunne plakjes.
Tip: Wist je dat bosui vergeleken met andere groenten veel calcium bevat? Je vindt het ook in boerenkool en paksoi.
Verdeel de varkenshaas met de marinade over de borden. Serveer met de zoete aardappel en de furikakemayonaise ernaast. Garneer de zoete aardappel en varkenshaas met het groene gedeelte van de bosui. Verdeel de ponzu paddenstoelen over de borden. Serveer met de komkommersalade.