Een stukje seizoensfruit op je bord - de kweepeer! Rauw kun je kweeperen niet eten maar gekookt en in dit gerecht verwerkt zijn ze niet te weerstaan.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Krieltjes
1 stuk(s)
Kipfilet
2 plak(ken)
Ontbijtspek
1 stuk(s)
Witlof
25 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
½ stuk(s)
Kweepeer
1 tl
Wittewijnazijn
1 tl
Extra vierge olijfolie
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en snijd doormidden. Meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de krieltjes over de bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Halveer de kipfilets en wrijf in met peper en zout. Wikkel een plakje ontbijtspek rondom de kipfilets en besprenkel met 1/4 el olijfolie per stukje. Leg de kipfilets tussen de krieltjes op de bakplaat met bakpapier en bak 15 - 20 minuten in de oven, of totdat de kipfilet gaar is.
Schil de kweepeer of was grondig. Verwijder het klokhuis en snijd de kweepeer in blokjes. Voeg de blokjes toe aan een steelpan met deksel. Voeg 50 ml water per persoon en 1/2 el suiker per persoon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 12 - 14 minuten op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en prak de kweepeer grof met een vork. Bewaar de kweeperenmoes tot serveren met deksel op de pan.
Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witlof in zeer fijne reepjes.
Meng in een saladekom per persoon: 1 tl wittewijnazijn, 1 tl extra vierge olijfolie met de mayonaise. Voeg de witlof toe en breng goed op smaak met peper en zout.
Verdeel de witlofsalade over de borden. Schep de krieltjes en de kipfilet op de borden. Serveer met de kweeperenmoes.
Tip: Kweepeer is niet alleen lekker, het bevat ook nog eens bijzonder veel vezels. Met 1 kweepeer zit je al op ongeveer 1/6 van de ADH. Een lekkere en gezonde toevoeging aan je maaltijd dus.