De kipsaté maak je helemaal zelf met huisgemaakte marinade van ketjap, honing en limoen. De satéstokjes krijg je er van ons bij.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Sjalot
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
¼ stuk(s)
Limoen
¼ stuk(s)
Rode peper
100 gram
Kipsatéblokjes
85 gram
Pandanrijst
150 gram
Sperziebonen
½ zakje(s)
Javaanse wokpasta
(Bevat Gluten, Sesamzaad, Soja)
50 ml
Kokosmelk
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Honing
3 el
Ketjap manis
¼ stuk(s)
Kippenbouillonblokje
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en rasp fijn. Pers de limoen uit in een kom voor de marinade en zet apart. Snijd de kipfilet in gelijke stukken van ongeveer 3 bij 3 cm.
Voeg aan de kom met limoensap de helft van de knoflook, gember en rode peper toe en per persoon: 3 el ketjap en 1 tl honing. Roer tot een marinade. Meng de blokjes kip met de marinade zodat deze helemaal bedekt is. Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, de overige knoflook, gember en rode peper en de wokpasta toe. Bak 2 minuten. Voeg dan de kokosmelk toe en per persoon: 100 ml water en 1/4 bouillonblokje. Roer goed door en voeg de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 minuten zachtjes smoren. Breng op smaak met peper en zout.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Rijg de gemarineerde kip aan de spiesjes. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan of grillpan. Bak de kipsaté 4 - 5 minuten per kant of tot hij gaar is. Voeg eventueel op het laatst de overgebleven marinade toe aan de pan en bak 1 minuut mee met de kipsaté. Let op! Dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.
Verdeel rijst en de gesmoorde boontjes over de borden. Leg de gemarineerde kipsaté op de rijst.