De naam piccalilly stamt van “Paco-lilla” of “Indian Pickle” uit de 18e eeuw, wat refereert naar de augurk en de Aziatische kruiden die worden gebruikt in de saus!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Voorgekookte halve kriel met schil
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Ui
5 gram
Verse bieslook
25 gram
Biologische zure room
50 gram
Radicchio en romaine
1 stuk(s)
Kogelbiefstuk
25 gram
Piccalilly
1 el
Olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ tl
Mosterd
Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de voorgekookte krieltjes, afgedekt, 10 - 11 minuten. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Biefstuk is een mager stuk vlees en bevat relatief weinig calorieën. Andere magere opties voor vleesliefhebbers zijn bijvoorbeeld kipfilet, varkenshaas, rundertartaar en Duitse biefstuk.
Snijd de komkommer in plakjes. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Snijd de bieslook fijn. Maak in een saladekom een vinaigrette van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1 tl wittewijnazijn, peper en zout. Roer de zure room erdoor en voeg de radicchio en romaine, komkommer, rode ui en bieslook toe. Meng alles goed door elkaar.
Tip: Houd je niet van rauwe rode ui? Laat ze dan weg uit de salade en bak ze de laatste 5 minuten mee met de krieltjes.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Leg, zodra de olie goed heet is, de biefstuk voorzichtig in de pan. Bak in 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Bestrooi met nog wat zwarte peper en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Houd je van een botersmaak? Voeg dan halverwege de baktijd van de biefstuk een klontje boter toe aan de koekenpan en bedruip de biefstuk geregeld met het bakvet.
Snijd de biefstuk tegen de draad in, in dunne plakjes. Verdeel de biefstuk over de borden en schep de gebakken krieltjes erbij. Proef de piccalilly en schep naar smaak over de biefstuk. Breng eventueel op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout. Serveer met de salade.
Tip: Wist je dat dit gerecht ruim 250 gram groente bevat? Een van de groenten is rode ui - rijk aan vezels, B-vitaminen en antioxidanten.