Vandaag kook jij een recept geïnspireerd op de Koreaanse keuken: dakgangjeong, oftewel Koreaanse gefrituurde kip.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Rodekool, wittekool en wortel
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ bosje(s)
Bosui
65 gram
Witte langgraanrijst
100 gram
Broccolirijst
1 stuk(s)
Kippendijfilet
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
⅓ zakje(s)
Koreaanse kruidenmix
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)
1 el
Suiker
25 gram
Bloem
1 el
[Plantaardige] roomboter
1.5 el
Wittewijnazijn
1 el
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan voor de rijst. Meng in een kom per persoon: 1 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 el suiker en een snuf zout. Voeg de rodekool, wittekool en wortel toe en houd apart. Schep regelmatig om, zodat de smaken goed intrekken. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Weeg de rijst af. Voeg de rijst en het witte gedeelte van de bosui toe aan de pan. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en kook de rijst in 12 - 15 minuten gaar. Voeg in de laatste 3 minuten de broccolirijst toe. Giet daarna af en laat uitstomen.
Weetje: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere vitamine B, C en E, calcium, kalium én ijzer.
Dep de kippendijfilet droog met keukenpapier en snijd in stukken van 2 cm. Breng op smaak met peper en zout. Maak in een grote kom een beslag van per persoon: 30 ml water, 25 g bloem en 1 tl Koreaanse kruiden. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur (zie Tip).
Tip: Heb je een friteuse in huis? Hierin is het nog makkelijker om de kip lekker krokant te bakken.
Controleer of de koekenpan met olie goed heet is door een klein beetje beslag aan de olie toe te voegen. Als de olie begint te bruisen is het heet genoeg om de kip te bakken. Leg een bord met keukenpapier klaar om de gefrituurde kip na het bakken op te laten uitlekken. Haal de kipstukjes door het beslag en leg ze voorzichtig in de olie (zie Tip). Bak de kip in 5 - 6 minuten goudbruin. Draai halverwege voorzichtig om.
Tip: Spettert de olie in de pan erg hard? Draai het vuur wat lager en zet het deksel voorzichtig op de pan.
Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1 el roomboter per persoon in een tweede koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg per persoon: 1 el honing, 1/2 el suiker, 1 el water en 10 ml sojasaus toe en verlaag het vuur. De saus is klaar als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken (zie Tip). Voeg ten slotte het sesamzaad toe en meng de gefrituurde kip door de saus.
Tip: Laat de saus eventueel wat langer inkoken voor een dikker resultaat, maar let goed op dat deze niet verbrandt.
Verdeel de rijst over diepe borden of kommen. Leg de zoetzure groenten ernaast en verdeel de gefrituurde kip met de saus over de rijst. Garneer het gerecht met het groene gedeelte van de bosui.