Typisch aan bobotie is de verrassende combinatie van zoet, hartig, kruidig én romig. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
50 gram
Bloemkoolroosjes
(Kan bevatten Selderij)
100 gram
Rundergehakt
(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)
1 stuk(s)
Laurierblad
⅓ zakje(s)
Kerriepoeder
(Bevat Selderij, Mosterd)
0.45 tl
Gemalen kurkuma
½ stuk(s)
Appel
25 gram
Biologische crème fraîche
(Bevat Melk (inclusief lactose))
20 gram
Mangochutney
70 gram
Surinaamse rijst
½ el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken.
Kook de sperziebonen met de bloemkoolroosjes, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg het rundergehakt toe, roer goed door zodat het gehakt fijn wordt en bak in 3 - 5 minuten bruin.
Voeg de sperziebonen, de bloemkoolroosjes, het laurierblad en per persoon 1 tl kerriepoeder en 1/2 tl kurkuma toe aan het gehakt. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt nog 5 minuten sudderen op laag vuur. Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de crème fraîche, de appelblokjes en de mangochutney door het gehaktmengsel en verhit 1 minuut. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Bak de bobotie 12 -15 minuten in de oven.
Kook ondertussen de rijst in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de bobotie op de borden (zie Tip). Serveer met de rijst.
Tip: Vergeet het laurierblad er niet uit te halen!